Han har haft hästar i sitt liv sedan 80-talet och tog dessutom kusk- och tränarlicens med stoet Grace of Speed. Däremot var det först i slutet av 90-talet som Håkan Falk fick sitt lyft i travsporten, då som delägare till Indira Brick som skulle bli modern till de första Käbb-hästarna.


Visst minns ni Cayenne Käbb? Den trefaldiga V75-vinnaren som efter träning hos både Stig H Johansson och Åke Svanstedt, tjänade över miljonen. Miljonären var en av Håkan Falks många uppfödningar i Gusselby, en uppfödare som varit aktiv inom sporten i över 30 år.

- Hästar har alltid funnit i mitt liv. Jag tog min licens under 80-talet med ett sto som hette Grace of Speed, sedan har jag också varit hos tränare som Hans-Owe Sundberg och Håkan ”Hockey” Eriksson för att nämna två. Sedan gick jag med i en häst, Indira Brick, under 90-talet med några vänner som kom att bli lyftet i min travkarriär.

Även om Indira Brick själv inte blev någon stor pengahämtare på tävlingsbanan, så gjorde hon sig större som avelssto. Nio avkommor togs, vilket blev starten för Käbb-hästarna som har blivit ett större antal.

- Jag kan inte hela beräkningen men jag har säkert upp till tio hästar, som jag har fött upp själv. Cuarto betyder ”fjärde” på spanska och döptes så eftersom det var min fjärde uppfödning. Ett halvår senare kom jag däremot på att Cuarto var min femte uppfödning, så det blev en lustig miss som man kan räkna på.

Med flera år med Käbb-hästarna i egen träning så skapas även många minnen, även om det inte är någon specifik häst som sticker ut.

- Att säga vem som ger de bästa minnena är svårt. Cuarto var den bästa hästen som jag haft sett till kapaciteten. När han kom tillbaka mot slutet av karriären med tre raka segrar var såklart riktigt roligt. Sedan kan man inte glömma Zeb Käbb som vann med Åke Svanstedt i ett rikstotolopp. Experterna på tv pekade även ut honom och ropade ”titta på Åke” när han vann, det var en stor grej.

Idag hittas två hästar på Håkans tränarlista. Förutom Cutie Käbb som kommer till start under Fornabodas säsongsavslutning, så finns även tvååriga Eagle Käbb i träning.

- Eagle är nykastrerad. Vi försökte med premielopp men då fick vi en utebox medan han lekte rövare. Det finns kapacitet i honom men han förstår inte vad det går ut på ännu, han har långa kotben och bra svikt i steget så jag har drömmarna. Vi siktar på premie i september så får vi se.

Håkan tipsar: ”Är en häst som inte ger sig”
På torsdag kör Fornaboda sin sista tävlingsdag för säsongen. Håkan Falk selar ut en häst som dessutom hittas i sista loppet inom säsongens sista lunchspel (V4).

Cutie Käbb (Lopp 4) har krånglat med något och har hostat och varit sjuk i vintras. Ändå är hon en häst som inte ger sig utan går hela vägen in i mål. Helst skulle jag vilja att hon håller upp ledningen och släpper till Lövdal (Express Love) som står på tillägg. Hur långt det skulle räcka vet jag inte men skulle det vara slitna miljonärer på tilläggen som tröttnar, så skulle hon kunna överraska. Jag blir inte förvånad om hon slutar fyra-femma.

Bild: Cutie Käbb under ett tidigare lopp
Foto: Timmy Lundegård

Publicerad tisdag 23 augusti 2022. info@orebrotravet.se