Ifjol slutade Thomas Lönnström tvåa i Fornabodas interna b-tränarliga, där tre av stallets 43 starter slutade med seger. Under 2022 har det inte blivit lika många starter, samtidigt så ger man ut positiva rapporter från stallet när året går in för sin åttonde månad.


Thomas Lönnström har en fin historik bakom sig som tränare. Förutom en andra och tredje plats på V75 med La Jolla Bay respektive Miss Tracy sedan tidigare, så kommer stallet från ett fjolår som tvåa i Fornabodas interna b-tränarliga.

Travresan började med ett hästköp i början av 90-talet, där det några år därefter fortsatte med en kusklicens.

- Det var roligt. På den tiden var det lite mer hålligång på Fornaboda, mycket provstarter och kusklicenstagningar.

- Att köra lopp blev mest en liten grej som jag ville testa på. Jag hade aldrig några ambitioner att etablera mig som kusk, utan det var mest för att det var roligt. Det blev mest att man körde några amatörlopp, men jag hade väl inget att hämta som kusk. Jag körde nog totalt tio lopp, men jag lyckades att vinna ett lopp på Fornaboda med min egentränade Gubben Karsk.

Trots någon mindre paus längs vägen så har Lönnströms stall ständigt rullat vidare framåt. På fredag selar Thomas ut för en ny start med Chip Mc Kei’em, samtidigt som stallet meddelar att formen verkar vara gång, även hos de hemmastående starthästarna.


- De är på gång. Tracy’s Princess tyckte jag var rätt dålig på Fornaboda senast. Hon har fått tuffa lopp under försommaren och har nog varit lite sliten efter det, hon är åtgärdad nu efter förra starten och känns fin hemma i jobben. Hon kommer nog att starta snart igen. Det är samma sak med Birk M.L. som även han tränar på bra. Han är på ”gångvägen” och jag hoppas att han kommer till start inom kort.

Förutom tre starthästar i stallet så hittas även två unghästar på träningslistan. En tvååring efter Pojke Kronos och en ettåring som Thomas själv är uppfödare till.


- Tvååringen tränar på och känns bra i jobben. Någon start i år är det inte på tal om, men jag hoppas att den kommer att kunna gå premie inom kort. Det får ses som årets mål med henne så vi kommer att prova. Ettåringen är ett sto med min tidigare starthäst Miss Melinda som mamma, hon är dessutom inkörd och klar så det känns spännande framöver.

Thomas tipsar: ”Han känns pigg och glad”
Fredagen bjuder på V65-tävlingar när Fornaboda går in för sin sista tävlingsmånad. Thomas Lönnström gästar hemmabanan med en häst, Chip Mc Kei’em, som kommer till start med två raka andra platser.

Chip Mc Kei’em (Lopp 3) känns riktigt uppåt för dagen och närmar sig formen. Senast på Romme så blev det lite strul med hästen framför som trampade upp i en vagn, så det blev som ett stopp framför oss. Utan den incidenten, runt 600 meter kvar till mål, så hade han nog varit närmare vinnaren i mål. Till den här gången blev det tuffare motstånd men eftersom det är svårt att hitta vettiga lopp så känner vi att vi måste prova på hemmaplan. Han känns pigg och glad och kommer han bara till i loppet så har han en bra pollett till slut.

Bild: Thomas Lönnström-tränade Chip Mc Kei’em vid en tidigare start.
Foto: Timmy Lundegård

Publicerad onsdag 3 augusti 2022. info@orebrotravet.se