På onsdag är det dags för Fornabodas största tävlingsdag! V86-dagen med Bergslagsloppet kryddas extra i år med både fri entré och besök på tävlingsbanan av hemmatränaren Jimmi Ehlers obesegrade snackhäst, Deeply Express.


Det har rullat på för Jimmi Ehlers stall i Kopparberg, på bara 60 starter så är stallet nära att passera 500 000:- intjänat under året. Bara under juni månad så har stallet en stabil formkurva, där man på tio starter enbart har varit utanför de fyra främsta vid ett tillfälle.

- Det har gått jättebra med tanke på att vi i princip har samma hästar som under fjolåret, man kan inte begära så mycket mer än det som hästarna har gjort. Grundtanken i våran träning har alltid fungerat, det är klart att det har gått fram och tillbaka under vissa perioder, men i det stora hela så har det fungerat bra och man kan lika gärna hålla sig till det som fungerar, säger Jimmi Ehlers.

Trots att stallet håller sig med mycket av samma namn som under fjolåret, så finns det några nykomlingar på tävlingsbanan inför 2022. En av de som har stuckit ut är den treåriga valacken, Deeply Express. Den obesegrade treåringen har visat både snabbhet och styrka i sina vinster och har blivit en lokal snackhäst, där Kriteriet har kommit upp i diskussionerna.

- Jag har sagt till ägarna att ”nu får man se vad som händer”. Ska man vara med i något kriteriekval så tycker jag att det är för att man känner sig ha en häst som kan nå någon finare peng i finalen, annars är det ingen större idé. Kollar man på de bästa treåringarna som finns just nu så går de 12-tider på medeldistansen, ska man gå mot dem utan att ha någon chans så är det bara lönlöst. Jag ser det inte som något mål om de inte har något där att göra, sen får vi se om Deeply fortsätter att utvecklas vidare som han har gjort på de här starterna för då finns det absolut i tankarna.

Treåringen efter Readly Express är däremot inte stallets första utstickare. Cab Hornline, Swept to Victory och Certainly är exempelvis en trio som Jimmi har varit med att ta fram. Då fick man aldrig chansen att leda vägen till toppen, men med en kylig hästägarduo så är det kanske dags?

- Det är klart att det är roligt att få fram några uppstickare. Det som är mindre roligt är att det i princip har varit likadant med att när de större loppen närmar sig så får man aldrig riktigt färdigställa det jobb som man har gjort. Så det känns tungt att de flyttas när det roliga ska till att börja.

- Turligt nog för min del så är det ett ägarpar som heter Arne och Kristina som äger Deeply Express. De har varit med som ägare i väldigt många år och de har alltid haft is i magen, de litar på det som jag gör. Sedan kan man såklart ha diskussioner och olika mål men de litar alltid på att jag jobbar åt samma håll som dem. Så jag hoppas på att de får ha en riktigt fin häst i den här för det har de verkligen förtjänat.

Jimmi tipsar: ”Jag har bra förhoppningar inför onsdag”
På onsdag kommer det formstarka hemmastallet till Fornaboda när ”Sveriges grönaste travbana” arrangerar sin största tävlingsdag. Stallet kommer med två unga valacker och även om båda gör debut på hemmabanan, så låter tränare Jimmi Ehlers uppåt i rapporterna.

Lookheishere (Lopp 2) tycker jag var jättebra senast som fyra på Örebro. Till den starten hade han inte startat på tre månader, ändå rekordsänkte han med nästan två sekunder. I jobben som han visar hemma så känns det som att han har gått framåt med loppet. Däremot är det svårt att säga hur bra han är mot ett sånt här motstånd som han möter på onsdag, men det är en hygglig häst och jag tror inte att de direkt springer ifrån honom.

Deeply Express (Lopp 7) gör debut med både autostart och kort distans. Med såhär unga hästar så är det alltid svårt med kort distans, det är så lite som behövs för att det ska bli fel i loppet och sker det så har du ingen riktig möjlighet att komma tillbaka i loppet. Jag har däremot varit inne till Örebro och testat bakom någon bilprovstart med honom och där öppnade han ganska bra, ingen startraket men absolut positivt. Jag har bra förhoppningar inför onsdag och är han som han ska så tror jag att han kommer att göra ett bra lopp igen. Inga ändringar.

Foto: Jimmi Ehlers
Fotograf: Magnus StrömstenPublicerad tisdag 5 juli 2022. info@orebrotravet.se