De flesta känner igen honom som tränare till sina egenuppfödda Babsans-hästar, men ifjol tog Niclas Westberg även ut en kusklicens. Det blev seger under debutsäsongen för den nya kusken, som håller kuskandet som en rolig hobby. På lördag är han däremot aktuell som tränare.


Under 2010 fick Fornaboda en ny aktiv när Niclas Westberg från Nora tog ut en amatörlicens. På träningslistan hittades direkt hans egenägda Babsans Ferrari, som han under sin första tränarsäsong fick fin framgång med. Elva år senare tog han även ut en kusklicens

- Kusklicensen är mest en rolig grej. Det är kul att kunna köra lopp lite då och då när man hittar några lämpliga lopp som jag kan köra. Jag har inget mål av att bli kusk så kusklicensen är ingen direkt satsning på någon större kuskkarriär, det är enbart för skojs skull. Jag inser själv att om jag vill ge mina hästar den bästa chansen så är det nog inte jag som ska köra. Det finns kuskar som har mer erfarenhet än vad jag har och de är helt enkelt duktigare, berättar Niclas.

Under debutsäsongen som kusk så blev det däremot 28 körda lopp, som slutade med en sjätte plats i Fornabodas interna kuskliga. Som kusk blev det även 107 600:- inkört och en seger som kom i den 18:e starten.

- Att ta sin första seger var såklart jätteroligt. Det var i en kuskmatch på Eskilstuna där jag fick köra en häst åt Ulf Stenströmer, bara där var det kul att jag fick chansen att köra åt honom. De sade i stallet innan start att det var en bra häst, så segern var väl inte helt otippat på förhand. Däremot att jag höll för favoritskapet och körde in till vinsten var väl inte helt spiksäkert på förhand, säger Niclas som minns loppet väl.

- Jag såg att de andra rusade iväg i starten så jag höll mig mest lugn, höll tillbaka och gick på mot slutet. Det gick vägen vilket gav seger som ändå var lite efterlängtad. Det är klart att man alltid vill vinna men den första segern är en seger som man inte vill dra på allt för länge.

Med en seger och idag 33 körda lopp i ryggen, så kommer såklart en utveckling som kusk. Med de tidigt körda loppen kommer också lärdomen om att kuskyrket är svårare än vad det ser ut att vara.

- Jag måste däremot medge att man har fått mer förståelse med kuskarna efter att man själv har börjat köra några lopp. Det är många små detaljer och snabba beslut som det hela hänger på som man inte tänker på vid staketet, så jag kan absolut säga att jag har fått mer förståelse av kuskarnas arbete.

Niclas tipsar: ”Det finns lite oroligheter gällande starten”
På lördag är det Fornabodas årliga midsommarfirande. Niclas Westberg gästar med en häst och kommer att lämna över tömmarna till den tidigare Örebrokusken, Petter Karlsson, som gör sitt 13:e lopp tillsammans med Babsans Bankir.


Babsans Bankir (Lopp 2) tror jag kan ha en god chans på lördag. Hans akilleshäl ligger däremot i starten. De senaste två starterna har körts med volt och då har det gått bra, men nu är det autostart där han har galopperat i de senaste startmomenten. Varför vet vi däremot inte, så det finns lite oroligheter gällande starten. Kommer han däremot iväg och får en bra position så ser jag positivt på uppgiften. Han går bra bakifrån och har visat att han går ända in i mål, tappar han i starten så känns det däremot kört direkt.

Bild: Niclas Westberg med sin egenägda B.B.S.Chanelle
Foto och text: Timmy Lundegård

Publicerad torsdag 23 juni 2022. info@orebrotravet.se