Det är inte många av landets sommarbanor som har en kusk som kör runt 150 lopp per år. På Fornaboda har vi Kenneth Gorski, som dessutom var nära att passera gränsen för 200 lopp under fjolåret. Den tidigare SM-vinnaren är en av Fornabodas mest använda kuskar och på tisdag gästar han hemmaovalen med två nya styrningar.


Sedan 2015 är Kenneth Gorski den Fornabodakusken som har kört flest lopp för varje år. Under fjolåret hade han dessutom ett av sina bättre år som kusk, där han körde in 871 650 kronor till glada hästägare. Då körde han även in hela nio segrar, samtidigt som han gjorde sig överkvalificerad för årets breddloppstävlingar med 194 körda lopp.

- Jag tycker att det är roligt, framförallt är det roligt att få tävla. Just att man får köra och variera med olika typer av hästar. Det krävs mycket som kusk när man kör, både med favoriter och otippade hästarna. Man får planera ganska mycket i sina styrningar.

Fornabodakuskens största merit är finalsegern i Amatör-SM 2011, där han blev den andra Lindekusken någonsin att lyckas med seger (Robert Nilsson var Fornabodas första SM-vinnare 1987). På senare år har Kenneth dessutom blandat varmblodsstyrningarna med kallblod. Ett lyckat koncept som har gett honom fler tävlingsmöjligheter.

- Jag tycker att det är roligt att köra båda typer av hästar, rasen spelar ingen roll. Kallbloden är däremot roliga på det sättet att det inte bara är att släppa tömmarna och gasa, som det är med de flesta varmblod. Nu med tiden så har kallbloden däremot blivit finare och finare så det är nästan att man kan börja köra dem som varmblod. Jag har däremot ingen favoritras på så sätt.

Tillsammans med Lovisa Canneryd-tränade Oss Can så har duon ställt sig på prispallen vid sju tillfällen, varav fyra gånger på toppen. Senaste starten gjordes dessutom på Fornaboda där det slutade med en storslagen seger, medan brodern Ils Can gör comeback under tisdagen.

Canneryd och Gorski håller ett samarbete på tävlingsbanan som startade upp under fjolåret, då som en rolig tillfällighet.

- Då och då så har jag kört något lopp med både Lovisas och Kai Pakolas hästar. Då har det mest varit i något premielopp och ibland något lopp. Sedan här under fjolåret så fick jag frågan om jag ville köra Oss Can på Romme, det tackade man ju inte direkt nej till. Det slutade med seger och efter det så har det fortsatt.

Stallintervju inför tisdag: ”Fin i kvalet senast”
På tisdag är det nya lunchtävlingar på Fornaboda. Lindesbergs stora lånekusk Kenneth Gorski hittas i två av de åtta loppen, där han blandar sina styrningar med både varmblod och kallblod.

Marjons Djinni (Lopp 3) har gått bra mot slutet och har plockat lite pengar. Nu blev det tuffa konkurrenter med i loppet. Vi kommer nog försöka att smyga med till ännu en peng här.

Ils Can (Lopp 7) var fin i kvalet senast och behövde nog även det banjobbet i kroppen med tanke på att han inte har startat på länge. Han gick dessutom i mål med gott om krafter kvar, vilket kändes positivt. Jag har inte pratat med Lovisa om någon taktik ännu. Med tanke på att han inte startat sedan 2021, så gissar jag på att det blir ett snällare upplägg där vi kör på mot slutet och hoppas på en peng.

Bild: Kenneth Gorski vid senaste hemmasegern med Oss Can
Foto: Timmy Lundegård

Publicerad måndag 7 augusti 2023. info@orebrotravet.se