På söndag eftermiddag kör Fornaboda sin nästsista tävlingsdag. En av hemmakuskarna gör dessutom sin andra start i karriären, varav den första på hemmaplan. Även om Max Nordmark Tybeck har en stor rutin från ponnytravet så märks en rejäl skillnad under övergången till varmbloden.


Kuskdebuten med varmblod är gjord och på söndag kör Max Nordmark Tybeck sitt andra lopp i karriären med större hästar. Innan varmblodsdebuten som gjordes i mitten av juli, så är 16-årigen rutinerad inom ponnytravet med drygt 50 körda lopp per år. En övergång från shettis och russ till varmblod är däremot alltid märkbar, så även denna.

- Det är en klar skillnad när man går från russ till varmblod. Den största skillnaden mellan russ och varmbloden skulle jag nog främst säga ligger i de ökade farterna och krafterna. I övrigt skulle jag nog säga att det känns rätt lika från det som man har gjort inom ponnytravet. Jag tycker ändå att min övergång till varmbloden har varit både bra och säker.

Att gå över från ponnytravet till varmbloden görs däremot inte på en dag. Just med de ökade krafterna så måste man vänja sig med de snabbare fartresurserna innan man kan förbereda sig för lopp.

- Det har väl inte blivit att jag konstant har tränat med varmblod under ett år, men till och från så har jag kört de större hästarna under sammanlagt ett års tid. Även när jag gick från shettis till russ så gjorde jag en likadan träning men i mindre skala. Jag tränade tills jag kände mig trygg och med tanke på att mamma tillät att jag fick köra ut i loppen så var hon nog lika trygg, haha.

Med den nya licensen så är Max Nordmark Tybeck i nuläget den yngsta kusken på Fornaboda. Även om framtidsplanerna ännu inte är spikade så stänger Max inga dörrar till en framtida kuskkarriär.

- Det är klart att det hade varit kul att bli en kusk på heltid men nu i början så blir kuskandet främst en hobby. Skulle det bli något större så tar jag det därifrån. Jag har inte så många planer framåt som det är nu, jag tar det som det kommer helt enkelt.

På söndag gör 16-åringen sitt första lopp på hemmaplan, varav sitt andra lopp i karriären.

- Det blir väl lite pirrigt så här i början när man ska köra. Sedan skulle det vara kul om det går bra men min första prioritet ligger i att få erfarenheten och göra ett säkert lopp.

Stallintervju inför söndag ”Kommer inte att gasa”
Under söndag eftermiddag körs säsongens nästsista tävlingsdag, varav den sista för de välrutinerade proffskuskarna. Redan i det första loppet, som det inte är spel på, kommer Fornaboda att få se en relativt nylicensierad hemmakusk till start.

Pepper Broline (Lopp 1, juniorchans) är en välrutinerad häst, medan jag som kusk är mindre rutinerad i det här sammanhanget. Jag kommer inte att gasa och köra som en galning, jag vill mestadels ta mig igenom loppet på ett säkert sätt och göra båda skadefria.

Bild: Max Nordmark Tybeck och Pepper Broline från sin första start tillsammans på Gävle
Foto: Privat

Publicerad torsdag 17 augusti 2023. info@orebrotravet.se