Alla drömmer vi om att äga eller att träna fram en miljonär som får chansen att starta på V75. Jan Gustafsson är en av dessa som har fått möjligheten att smaka på den stora framgångssagan med Final Dream, men även med modern Vamp. Två hästar med helt olika historier. - De är egentligen helt annorlunda hästar.


Under förra årets travgala fick Jan Gustafsson ta emot pris när Final Dream blev framröstad till Årets Häst. Även i under årets gala så fick den snart dubble miljonären prisad som Årets Äldre.

Tränare, ägare och uppfödare Jan Gustafsson har varit med om en makalös resa med den 10-åriga valacken som har gjort 21 starter på V75, så här långt, genom karriären. Redan i år har kretsen varit med om tävlan i speedracelopp på Gävle samt ett deltagande i ett av Åmåls största lopp, Ändå Något.

- Jo men det är klart att det känns otroligt att få fram en sådan som Final Dream. Speciellt när man som liten amatör inte har haft hästar i träning hela tiden och inte heller har haft så pass många hästar, berättar Jan som är väldigt stolt över sin uppfödning.

- Han gör det alltid bra och han gör det han kan. Bortsett från några lopp som treåring, så tycker jag väl inte att han har gjort något dåligt lopp heller. Nu börjar han däremot bli lite till åren och har fått några starter på sig, så man kan inte begära allt för mycket av honom på samma sätt. Allt som han gör nu är bara bonus. Det har varit en häftig resa med honom så här långt och jag hoppas på att vi kan tävla med honom både i år men även nästa år.

Detta är däremot inte första gången som Jan Gustafsson har en miljonär i stallet. Vid det nya millenniet hade han mamman Vamp i träning, en häst som tjänade en bit över två miljoner kronor samt har sitt namn inristat på Fornaboda genom en av banans uteboxlänga. Trots moderskapet så finns det inget större som påminner Final Dream från sin framgångsrika mor.

- De är egentligen helt annorlunda hästar. Vamp hade ett riktigt tufft psyke och fick göra många tuffa lopp från dödens, däremot hade hon inte startsnabbheten som Final Dream har. Samtidigt är det svårt att jämföra när det är så pass många år emellan, då det är en helt annan konkurrens nu. Idag möter man bland annat mer utländska hästar från hela Europa på de svenska banorna plus de bra hästarna från Sverige.

Stallintervju inför lördag: ”Eventuellt så rycker vi skorna”
Till lördagens midsommardag på Fornaboda så får Jan Gustafssons miljonär stanna hemma. Stallet gästar däremot banan genom fyraåring Cersei Gene, ett sto som kan mer än vad den har visat.

- Vi är tre stycken ägare på hästen. Vi var och tittade på flera hästar hos uppfödaren och den här verkade mest intressant. Dessvärre har vi inte fått ut det som vi hade hoppats på men vi hoppas att det kan släppa.

Cersei Gene (Lopp 5) är dessvärre brunstig för dagen med verkar i övrigt bra. Senast var vi besvikna på prestationen efter att hästen var lite seg under hela loppet. Vi ligger lågt inför lördagens start och siktar på att backa ner oss och köra i rygg. Eventuellt så rycker vi skorna efter värmningen, sedan kommer vi att köra med vanlig sulky. Jänkarvagn verkar inte göra någon större nytta för henne. Vi hoppas på ett bra lopp, kommer hon in som fyra-femma så är vi nöjda.

Bild: Jan Gustafsson (t.v.) hämtar pris på årets travgala i Örebro
Foto: Isabella Jansson Wiklund

Publicerad lördag 24 juni 2023. info@orebrotravet.se