Ifjol stod Johan Söderberg för en hemmaseger med Irqua Soleil Am. Trots att licensen var på Fornaboda så var det inte många som, vid tillfället, kände till tränarnamnet. Under säsongspremiären visade Johan Söderberg upp sig i vinnarcirkeln efter en ny seger, där tränaren från Skinnskatteberg visade att han är tillbaka på allvar inom travsporten.Johan Söderberg från Skinnskatteberg är en tränare med lång erfarenhet inom travet. Vid millenniumskiftet tog han tre V75-segrar som tränare tillsammans med Anki Trot och Zorro Trot, varav den förstnämnda tog två segrar inom rikstoton. 2006 gjorde Johan sin sista tränarsäsong innan han var frånvarande från tävlingsbanan under femton års tid.

- Det var väl mycket med att hela livspusslet inte gick ihop. Vi fick barn under den tiden och då skulle jag få åka ensam med hästarna till tävlingar, samtidigt som man började tröttna lite på det hela. Barnen blir ju till slut stora och nu har vi flyttat ut till gården där vi hade hästarna, det gör travträningen enklare då jag hade några kilometer till stallet förut.

2021 var Johan Söderberg tillbaka som tränare efter den långa frånvaron. Suget är tillbaka samtidigt som livspusslet har blivit lättare att få ihop på senare år, även om sportens skillnad är märkbar efter den långa tiden.

- Jag har ju följt travet lite vid sidan av under pausperioden, men jag känner inte att travet är som det var förr. Nu är det mer spelfokus och för mig är det inte så intressant med spelet. Hästarna är ett fascinerande djur så för mig handlar sporten om att plocka fram fina hästar. Nu när jag jobbar heltid med både skogs- och jordbruket så kan jag dessutom lägga upp dagarna bättre och ge mer tid till hästarna när det behövs.

- Att komma tillbaka till travet har gått bra och det har rullat på. Man har lärt sig att det gäller att vara lyhörd och aldrig låsa fast sig, gör man det så hänger man inte med.

Ifjol blev tog han sin första seger sedan uppehållet. Denna togs på hemmaplan, något som han gjorde om under årets säsongspremiär där Irqua Soleil Am segrade på nytt. Under nationaldagen selar han ut nya namn, varav sitt första kallblod i premie.

- Jo, det är mitt första kallblod någonsin så det är lite speciellt. Hon var lite småbökig att köra in, annars har det inte varit några större konstigheter. Hon är smäcker i stilen och travar som en klocka så egentligen har det, träningsmässigt, inte varit någon större skillnad från varmbloden.

Stallintervju inför tisdag: ”Finns nog lite att plocka i honom”
På tisdag höjer vi den svenska flaggan för att fira Nationaldagen. Johan Söderberg brukar inte fira något större under svenska flaggans dag, utan gästar istället sin hemmabana med två nya namn i transporten. En av dessa kommer till start, medan kallblodet Gräsgrön går premie.

Xanthis Irwin (Lopp 2) är en stor häst som kastrerades i våras. Han var snäll men hade svårt att springa med andra i fälten. Nu efter kastrering så springer han i alla fall upp i ryggar. Han verkar fin och det finns nog lite att plocka i honom. Förutom två provlopp på Fornaboda så gick han även ett snabbare jobb i förra lördagen där han gick 17,5 i 600 meter. Till på tisdag fick han ett tråkigt läge och det blir nog mest att smyga med. Han är stabil och skulle han få det optimala loppet så kan han nog en 1.17-tid.


Bild: Johan Söderberg efter årets första seger med Irqua Soleil Am
Foto: Timmy Lundegård

Publicerad onsdag 7 juni 2023. info@orebrotravet.se