Suzanne håller i breda travmeriter

Hon har testat på allt från att vara montéryttare och tränare till att vara licensutbildare och stallbackskontrollant. Suzanne Walterström är en mångkonstnär som även skapade svensk travhistoria under 2004, där hon som dåvarande sportchef införde det första totoloppet för monté.
- Jag jobbar bredare men inte toppande.


Fornabodas mångsysslare Suzanne Walterström har gett sig en bred kunskap inom sporten. Förutom uppdrag som montéryttare, licensutbildare och stallbackskontrollant så hade var hon även Fornabodas sportchef i början av det nya milleniet. Under 2004 var hon bland annat med och anordnade landets första montélopp inom toton.

- Jag var med i en grupp med travmänniskor som ville införa monté i Sverige, efter mycket om och men så vågade ST till slut att införa lopp för sadel. Eftersom vi hade en tävlingsdag relativt nära vid det beskedet, så valde jag att lägga in det första montéloppet direkt. Vilket råkade vara under Fornabodas V75-dag, säger Suzanne som minns sura miner vid beslutet.

- Jag fick mycket kritik för att lägga in ett montélopp under Fornabodas största dag. Det var ingen som trodde på det och jag fick även samtal från Atg som ifrågasatte, då de inte trodde att det skulle bli spel på loppet. ST hade däremot fullt förtroende för mitt beslut och i slutändan så blev det en succé. Sedan har det blivit folk som är negativa till idéen, även om montésporten har vuxit med åren.

Uppgifterna har varit många under åren. Trots detta har de större framgångarna uteblivit, något som Suzanne är medveten om. Däremot kan hon skryta med det faktum att hon istället har jobbat brett istället för högt.

- Jag har prövat på mycket olika uppgifter utan att ha någon superframgång i det som jag har gjort. Det är väl lite sådan som jag är, jobbar bredare men inte toppande. Sedan kan man såklart alltid önska sig mycket mer, det hade exempelvis varit roligare med fler segrar, säger Suzanne som inte har startat någon egentränad häst sedan 2015.

- Jag har inga hästar alls kvar. De jag hade blev för gamla och det blev ett återkommande problem med kolik med den sista jag hade, så henne har vi dessvärre fått tagit bort. Vi får se om det blir något nytt i framtiden, men så länge jag får chansen att köra en häst lite till och från så är jag nöjd.

Stallintervju inför onsdag: ”Hoppas på ett högt tempo”
Under onsdagens eftermiddagstrav så kör Suzanne sitt sjunde lopp under säsongen. Där sitter hon upp bakom June Grace, som tränas av Leif Persson från Guldsmedshyttan.

June Grace (Lopp 6) gjorde ett bra lopp senast efter galopp. Hon har varit lite sned i kroppen och vi har nog hittat en person som har fixat till problemet. Tidigare har hon haft lite muskelkänningar här och var utan att någon riktigt hittat problemet, så nu får vi se om det funkar. Senast fick hon ösa på och måste ha gått ett snabbt första varv då hon snabbt var i kontakt med fältet. Till på onsdag så får vi se vad de andra gör i loppet. Jag hoppas på ett högt tempo, men det får man aldrig på beställning. Hon är jättestark men har som sagt haft problem med muskelkänningar men brukar få pengar om hon inte blir för trött.

Bild: Suzanne Walterström och June Grace från en tidigare start
Foto: Timmy Lundegård 

Publicerad tisdag 13 juni 2023. info@orebrotravet.se