Kenneth Holmgran gör årsdebut som kusk 

Ifjol fick Fornaboda en ny kusklicensierad. Av de 13 kuskarna så gjorde den rutinerade tränaren, Kenneth Holmgran, kuskdebut med sin egenuppfödda Swift Diva. Fem lopp kördes under 2022, där 61-åringen gör årsdebut som kusk på hemmaplan under måndagens lunchtävlingar.


Efter drygt tjugo uppfödningar och drygt arton år med en tränarlicens, så beslutade Kenneth Holmgran att ta ut en kusklicens under 2022. Fem lopp kördes, där de tre första gjordes bakom sin egenuppfödda och ägda Swift Diva.

- Jag är ju en staketkusk och kuskarna gör ju inte som jag säger, då måste jag ju få köra själv, haha.

- Nä, men jag har alltid tyckt att det har räckt med att träna häst. Min fru sade däremot en dag att ”det är klart att du ska köra också”, så hon har hjälpt till med att jag har hämtat ut licensen. Till vardags så jobbar jag skift och jag vill gärna hinna med att sova, så frun har hjälpt till med att köra hästarna under licensveckorna. Varje helg åkte jag in för licenskurs där jag dessutom hade med Swift Diva som egen styrning, främst då provhästen som jag först fick låna var småstökig i volten.

Efter tio godkända licenslopp och mycket hjälp från frun, så gjordes kuskdebuten på Örebrotravet den 12:e maj 2022. Även om resultaten inte har varit de bästa på de fem första loppen, så verkar Kenneth nöjd med beslutet att ta en kusklicens.

- Jag har länge varit sugen på att ta en kusklicens och nu när jag har en så känner jag att det är synd att jag inte har tagit ut den tidigare. Även om det kan vara krångligare med voltstart med fler distanser, så är det väldigt roligt att köra lopp. Sedan har jag dessutom skaffat en ny häst så det kan bli fler kuskstarter för min del i år.

Under måndagens lunchtävlingar på Fornaboda så gör Kenneth sin årsdebut som kusk. Senaste loppet kördes i september i ett lopp inom Mellansvenska Amatörserien. Trots den långa kuskfrånvaron så är Fornabodakusken laddad för sin årspremiär.

- Det ska bli kul att köra men jag känner inte något nervigt inför måndagen. Just nu känns det mer som ett provlopp och jag kommer att göra vad jag kan. Diva hade problem ifjol med inflammation i bakknäna men verkar i bra skick nu och har tränat på bra. Den här starten gör vi mer för att slippa kvala om i juni.

Stallintervju inför måndag: ”Hon är en häst som går enda in i mål”
På måndag kör Fornaboda sin andra tävlingsdag för säsongen, vilket förövrigt är den sista innan årets stora travdag. För Kenneth Holmgran är det däremot hans årsdebut som kusk, där han kör en egenuppfödning.

Swift Diva (Lopp 8) behöver något lopp i kroppen innan formen sitter. Det finns några bra hästar med i loppet och sedan beror det lite på om kusken är med från springspåret. Är jag det så är det genast en bättre chans. Hon är en häst som går enda in i mål och hon kändes bra i det förra jobbet inför måndag, så där ser jag inget negativt. Jag är jättenöjd om vi blir fyra-femma här.

Bild: Swift Diva och Kenneth Holmgran från ifjol
Foto: Timmy Lundegård

Publicerad måndag 22 maj 2023. info@orebrotravet.se