Lovisa trivs med nya träningsmöjligheter

På onsdag är det travfest på Fornaboda! V75-lopp ska köras där delar av den svenska traveliten är på plats, där hemmalaget har tre hästar till start. En av dessa är kallblodsälskaren Lovisa Canneryd som efter en flytt i vintras, gästar hemmabanan för en start i Kallblodsdivisionen med Oss Can som är obesegrad på hemmaplan.


I december avslutade Lovisa Canneryd sin fjolårssäsong med en tränarseger på Gävle, där Oss Can höll sig överlägsen. Under segerintervjun berättade tränaren att stallet var i mitten av en flytt, detta från Kopparberg till Nora. Inför det kommande månadsskiftet så är det drygt ett halvår sedan flytten, där stallet verkar trivas.

- Jo, men både vi och hästarna trivs bra. Det gick fort att komma in i vårt nya hem, nästan lite för fort. Men det sade vi också redan i somras, när vi var och kikade på huset, att vi skulle göra. Det gick väldigt lätt helt enkelt och vi är nöjda med träningsmöjligheterna som finns här. Det finns mer tillgångar här med bättre vägar, sjöar och backar, samtidigt som det dessutom är en bättre natur.

Även om Lovisa har haft varmblod i träning så är det nog kallbloden som de flesta känner igen Canneryd-namnet från. Förutom familjens Can-uppfödningar, så har stallet även haft en fin framgång på tävlingsbanan med just kallbloden. En hästras som Lovisa kom in på, i en tidig ålder.

- Det är väl tack vare Kai (Pakola) som jag kom in på kallbloden. När jag gick från ridponny till trav så hade han kallblod och jag gillade de bättre än varmblod. Sedan uppfödningsmässigt är det billigare att kunna få fram bra hästar, då det är billigare att köpa sig till bra hingstar jämfört med varmbloden.

- Jag låter mina kallblod skaffa sig egna personligheter och det blir inte på samma sätt som med varmbloden. Där kan man jämföra kallblod lite som större ponnysar. På varmblodssidan så har jag bara haft Livin the Trick i träning, innan dess hade jag passhästar hos Jörgen Westholm. Där märker man att det inte är samma personligheter som med kallblod, berättar Lovisa som inte stänger dörren för nya varmblod i stallet.

- Jag håller mig till kallbloden nu och hoppas på ett föl från Rus Can i år. Skulle jag möjligtvis hitta en varmblodsunghäst med rätt stam och till rätt pris, absolut.

Stallintervju inför onsdag: ”Kul med springspår”
På onsdag gör stallets hingst, Oss Can, karriärens andra start på Fornaboda. Senaste starten på hemmaplan gjordes 2020 där det slutade med seger. Detta är även den tionde starten med hemmakusken Kenneth Gorski i sulkyn, en duo som har 33% i segerprocent inför travfesten.

Oss Can (Lopp 5) har haft problem med sina framknän under hela våren. Han har blivit behandlad men det tog ett tag innan det tog sig, vilket gör att han inte startat på ett tag. Han brukar vara som bäst med ett lopp i kroppen, men han känns fin i rakbanejobben inför onsdag så jag tror inte att han gör bort sig även om han inte kommer i någon toppform. Kul med springspår den här gången då han aldrig fått testa på det i lopp. Han är normalt startsnabb men jag ser helst ett rygglopp från andra-tredje ytter med tanke på formen. Den biten brukar Kenneth fixa. Det är tuffa hästar emot och jag är jättenöjd med en främre peng.

Välkomna på onsdag! Men glöm inte bort att ladda ner gratisbiljetten via tickster.com!!!

Bild: Lovisa Canneryd på travgalan
Foto: Isabella Jansson Wiklund

Publicerad måndag 29 maj 2023. info@orebrotravet.se